Global Leadership Centre

Reimagining executive education

Osney Power Station
Osney Power Station

We are redeveloping the Osney Power Station into a Global Leadership Centre. The teaching and residential facility will provide leaders of global business, government and civil society, with access to the University’s leading academics and brightest minds to help them reconsider their purpose as well as their operations. Business is a vital force in economies and societies. This new Centre will provide these leaders with expert insights and perspectives to enable them to challenge existing systems and become a positive force to address environmental, social and governance issues and benefit society as a whole. The local community will also benefit from the investment in this redevelopment from job creation through to the regeneration of the much loved building.

The main features of the centre include:

  • An ‘agora’ - a large convening space
  • Flexible classrooms with associated breakout spaces
  • Dining space for up to 160
  • A leisure facility with a gym and exercise studio
  • A library area

121 bedrooms for executive education clients attending residential programmes in the building.

Latest news

Oxford City Council has approved planning permission for Saïd Business School to develop the Osney Power Station into the Global Leadership Centre, a new teaching and residential facility for the School’s prestigious executive education programmes.

Read the news

Questions about the development should be sent to: opsenquiries@sbs.ox.ac.uk

Osney Power Station

History

Osney Power Station is an important part of Oxfords industrial heritage. It opened on 18 June 1892 on an island site within the River Thames approximately one mile to the west of Oxford’s city centre and powered the first electric lightbulb in Oxford. 

The power station closed in 1968 and apart from some use by Oxford University’s Engineering Department, and most recently for some museum storage, has stood empty since.

It is not listed but is a building of considerable character and presence much loved by residents with its brick faced elevations. The characteristics will be respected and retained to reflect the architectural history of the building.

Sustainability

Consistent with the values of the school, the project aims to capitalise upon leading-edge thinking on sustainable development and proposes the use of a solar panel installation on the roof, green roofs, and bird and bat boxes. The scheme also adopts many of the Passivehaus principles for energy efficiency, as well as those from the WELL standard to optimise health and well-being. The school will use electric vehicles to service the building.